Odchwaszczanie

Odchwaszczanie

Chwasty to rośliny dzikie, niepożądane w naszych warzywnikach. Konkurują z warzywami o wodę, składniki pokarmowe, światło oraz przestrzeń do życia, a także stanowią kryjówkę dla gryzoni i innych szkodników, co znacząco wpływa na pogorszenie warunków wegetacji. Chwasty możemy zwalczać ekologicznie lub przy użyciu środków chemicznych.

Ekologiczne zwalczanie chwastów polega na mechanicznym lub ręcznym pieleniu i ściółkowaniu. Przy mechanicznym bądź ręcznym odchwaszczaniu dodatkowo wzruszamy glebę poprawiając jej stosunki powietrzno wodne tym samym poprawiamy strukturę gleby. Taki zabieg jest wskazany po ulewnych deszczach, aby zapobiec tworzeniu się skorupy glebowej. Walka z chwastami bywa długa i wymaga wiele wysiłku oraz cierpliwości. Sukces w walce z chwastami odniesiemy wtedy gdy będziemy odchwaszczać regularnie.

Nasze marki

LogoBioNawozbottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbiofoslogo
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.